Tilburg Transportation Hub by cepezed

image1.jpg

Millions of people use public transport every day, and while it may seem redundant, the design of public transport stations can mirror the city or town’s culture and affect the overall experience of riding public transport systems. With transit culture on the rise, it’s no wonder that cities like Melbourne always seem like it’s constantly re-developing and renovating its train stations and bus stops. In Tilburg, Netherlands, a single bus station renovation proves that less is, indeed, more. At Casper & Casper, we continue to be inspired by minimalistic yet utilitarian designs, and cepezed architects achieve this through the first self-sufficient bus station in the Netherlands. 

cepezed architects are known in and out of The Netherlands by their dedication to sustainability in their high-profile projects, such as The Green House and the dismountable Temporary Courthouse in Amsterdam. They dedicate their attention to the people who will eventually use the functions of their projects, and to that end, their attention to spatial design, construction and technique manifests in the aesthetics and functionality of the Tilburg public transport hub.

image5.jpg

The clean appearance of the Tilburg public transport hub can be attributed to the urban awnings and roof structures overhead and the thin columns that give an air of spaciousness around the hub. These columns, comprised of steel plates and strips, contain water drainage and electric cabling. The lighting is integrated into the beams spanning the awning structure. Its overhead design ensures that riders of public transport are always protected, rain or shine, and are notable for using ETFE-foil, which was first invented for aeronautics 30 years ago. Additionally, the roof is outfitted with solar panels to supply sufficient energy for all the functionalities of the station.

cepezed also paid attention to the interior by including vital accessibility features such as a ramp and handrails, and braille signage. Black-pigmented concrete contains seats with integrated heating, and movement sensors are in the steel edges of the awning, responding to the presence of the busses and the people.

The Tilburg public transport hub was renovated to adjust to rising transit culture, and cepezed rose to the occasion by providing a design that considers the environment and the culture of the town, as well as the people residing within it. Casper & Casper admires the elegant execution of both practicality and beauty in a space that is so often used and not too often acknowledged. cepezed have transformed an essential space into a beautiful and sustainable pavilion, creating “monuments of function for people, not monuments of thanks to an architect”.

Tilburg-bus-station-by-cepezed-1 (1).jpg

View more of cepezed projects through their website.

FOLLOW & SUBSCRIBE to Casper & Casper for the latest stories and updates!


Click here for more articles by Jyqa Patano
Copyright © of Casper & Casper 22.05.2019

 

You may also like..

 
Maria Ugrinovski